Değerli efelerhaber.com takipçileri; sizlere aylık olarak kalp ve damar hastalıkları ilgili olarak köşe yazıları yazmaya başlıyorum. Konu ile sorularınız olursa [email protected] ' dan e-posta ile ulaşabilirsiniz. İlk yazımda kalp pili nedir ve ameliyatı nasıl yapılmaktadır? Konusu üzerinde sizleri bilgilendirmeye çalışacağım.

Kalıcı kalp pilleri (pacemarker), kalbin ritmini oluşturan, düzenleyen ve kalp içine elektroşok uygulayabilen akıllı elektronik cihazlardır. Bu cihazların ilk kullanım alanı kalbin nabız sayısının düşmesi sonucu gelişen ritim bozukluklarını tedavi etmek amacıyla kullanılmıştır. Teknolojinin ilerlemesiyle beraber daha gelişmişi MR uyumlu ve daha küçük kalıcı kalp pilleri (ICD, CRT ve CRT-ICD) kullanılmaya başlanmıştır. Kalp doktorunuz hastalığınıza göre seçilen özellik ve kablo (lead) sayısı değişebilmektedir.

Kalp pilleri iki yapıdan oluşmaktadır. Batarya ve işlemcinin bulunduğu ana gövde, kalbe iletimi ve algılamayı sağlayan kablo (lead) den oluşmaktadır. Kablo sayısı hastanın hastalığına göre 1,2 veya 3 kablolu olabilmektedir. Teknolojinin ilerlemesi ile beraber kablosuz – çok küçük kalp pilleride kullanılmaya uygun hastalarda başlanmıştır.

Resim 1: Kalp pili parçaları ve vücutta temsili duruşu

Kalıcı Kalp Pili operasyonu nasıl yapılmaktadır?

Kalıcı kalp pili takılacak olan hastalar operasyondan önce hazırlanmaktadır. Hastalar kan sulandırıcı ilaçları ( aspirin, Plavix, coumadine vb) doktor gözetiminde kesip yerine cilt altına yapılan iğneler başlanabilmektedir. Aç karnına operasyona alınmaktadır. Operasyon koroner anjiyografi altında ve lokal anestezi ile hasta uyutulmadan yapılmaktadır. Sağ veya sol köprücük kemiği bir santim altında yaklaşık iki veya üç parmak girecek şekilde kesi yapılıp – cilt altına cep hazırlanmakta sonrasına toplardamarınıza küçük bir borucuk yerleştirilerek kablolar kalbinizin uygun yerine sabitlenmektedir. Kablodan uygun ölçümler alınınca ana gövdeye bağlanıp cilt altına yerleştirilmektedir. Kesi yeri dikişle kapatılıp hasta servis geri alınmaktadır. İşlem hasta ile konuşularak – bilinci açık olarak yapılmaktadır. Hastalar işlemden sonra bir veya iki gün içinde evine taburcu edilmektedir. 10 gün sonra dikişleri alındıktan sonra hastalarımız normal sosyal hayatına geri dönmektedirler.

Resim 2-3: Kalp pili operasyon öncesi ve sonrası görüntüsü

Gelecek yazımızda kalp pili takılı olan hastalarımız nasıl takip edilmeli ve nelere dikkat etmeli konusunu işleyeceğiz.

Sağlıkla kalın.