Sizi siz yapan hayata karşı ters kürek çekmeyi değil de suyun akışına doğru kürek çekmeyi öğreten şehirler vardır kalbinizin bir köşesinde! İşte orası benim küçük cennetimin krallığı ''KUŞADASI'' bu hafta ki yazım da hemen hemen herkesin sıklıkla ziyaret ettiği, bin bir gece masallarına konu olacak tarihin ve mitolojinin baş rolü oynadığı, renkli hayat hikayelerinin sahnesi, mavi ve yeşilin birleştiği, huzur dolu krallık… Tabii ki, bir de bu krallığın sevgili Kral ve Kraliçelerini de unutmamak gerek selamlar olsun efeniimmm. Benim ilk göz nurum diyebileceğim, aşk, tutku, heyecan, aksiyon dolu krallığımdan bahsedeceğim. Bir varmış bir yokmuş diye başlayayım mı? Peri masallarını hepimiz severiz değil mi bizi alırrrr götürürrr diyarlar ülkesine! İyi hissettirir tamda insanın ihtiyaç duyduğu ilaç gibidir. Hadi gelin Kuşadas'ını birde benden dinleyin…

Kuşadası denildiği zaman herkesin aklına direkt gelen küçük bir sahil kasabasıdır… mı ? acaba! Eeee başka ? Keşke sadece bu cümleden ibaret kalabilseymiş değil mi ! Hayır bebişlerrrr artık burası benzetme yapacak olursak Küçük İstanbul diyebiliriz neden mi ? Kuşadası sürekli büyük şehirlerden ve yurtdışından göç alan, nüfusunun sürekli arttığı, yaşamın yoğun olduğu bir bölge haline geldi. 2000' li yıllarda Kuşadası'nda çok rahat nefes alabiliyorduk ama şimdi nerdeeee... Geçti Bor'un pazarı sür eşeği Niğde'ye ile tamamlayalım, şu atasözlerimizde olmasaydı ne yapardık...

Kuşadası'nı belirli kalıplar doğrultusunda anlatmak eksik olurdu işte bu yüzden kısa bir şekilde Kuşadası'nın her anlamda görülmeye değer yerlerinden bahsetmek istiyorum. Zamanın gerisine aktığımızda tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, hiçbir zaman önemini yitirmeyen, halen yaşayan bir devdir Neopolis, düşünsenize kim bilir kayıtlara geçmeyen ne hayatlar, ne olaylar yaşadı bu cennette … Neopolis'in (Kuşadası) denizcilik ve deniz ticareti konusunda üstün yeteneklere sahip, bilim, sanat, mimari ve edebiyatın temellerini atıp gelişmesini sağlayan, Ege kıyılarında O meşhur 12 iyon kentlerini kuran İYONLAR tarafından Efes antik kentine bağlı olarak kurulduğu tahmin edilmektedir. Ne adamlarmışşşş be, tarih içinde tarih yazmak buna dense gerek. Hadi gelin Kuşadası'nı Kuşadası yapan özelliklerine bakalım.

İlk Başta Kokoş kızları, Con con erkekleri geliyor diye başlayacağımı düşünüyorsanız yanıldınız !

En mükemmelinden; Kuşadası ve çevresi öncelikli olarak sahip olduğu Tarihi dünya değerleri ile tanıtılmalıdır; İzmir'in Selçuk ilçesi sınırlarında bulunan Kuşadası'na 20 dakika uzaklıkta bütünüyle benzersiz mitolojik efsanelere ev sahipliği yapmış, Tarihe unutulmaz imzasını atan Dünya Mirası EFES antik kenti ! Efsanelere göre Efes' in Amazon adı ile bilinen Kadın savaşçılar tarafından kurulduğunu biliyor muydunuz ? Araştırmacı Ruhlar iş başına ! elbette sadece Efes değil aynı zamanda, Hristiyanlık dünyasında önemli yer tutan, Bülbül dağı eteklerin de yer alan Meryem ana evi (bilinen Tarihe göre; Hz İsa çarmıha gerildiğinde Annesi azize Meryem'i havarilerinden Aziz St Jean'e teslim etmiştir, St Jean Azize Meryem'i alıp Efes'e getirmiştir) ve St. Jean Kilisesi (St. Jean ya da Aziz Yuhanna; İsa'nın 12 havarileri den en genç olanı aynı zamanda kendi adı ile bilinin Yuhanna incilinin yazarıdır. Bu İncil' i ölmeden önce burada yazdığı tahmin edilmektedir.) Bunların yanı sıra Türk mimarlık Tarihinin Anadolu beylikler dönemine ait en eski ve ihtişamlı nadide örneklerinden Aydınoğlu İsa bey tarafından 1375'te yaptırılmış ve halen kullanılmakta olan İSA Bey camii, Efes ve etrafından çıkarılan eserlerin sergilendiği Efes Müze'si ve Antik çağın devlerinden, Tarihin yedi harikalarından, mermerden inşa edilmiş ilk Tapınak olarak kabul edilen Artemis Tapınağı! Ne içler acısı bir durumdur ki günümüzde şuan sadece ayakta kalan tek sütunu bulunmaktadır.

Kuşadası merkeze dönecek olursak, merkezde görülecek yerler arasın da ; 1618 yılında kervanların konaklaması ve benzeri ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılan kervansarayı, Dönemin de denizden gelebilecek saldırıları önlemek ve Kuşadası limanını korumak amacıyla Kuşadası körfezinde Barbaros Hayrettin Paşa tarafından inşa ettirilen bugün ki Kuşadası isminin buradan çıktığı tahmin edilen Güvercinada kalesini, şuan bir çok alışveriş dükkanlarının bulunduğu tarihi kale içi sokaklarını, Öküz Mehmet paşa tarafından inşa ettirilen kale içi camii, barlar sokağı, kruvaziyer turizmi açısından büyük önem taşıyan Türkiye'nin 3. Büyük Limanı olan Global Holding' e ait Ege Port Kuşadası limanını ve Koç Holding' e ait Setur Marinasını ve dahasını gezmeyi unutmayınız.

Bu kadarı sizi keser mi ? Tarihi dip notlara ara verip birazda mavi ve yeşilin tonlarına, Adrenalin dolu anlara geçelimmm.

Yaz aylarının en sevilen bölgelerinden mavi ve yeşil tonlarının ahenk içinde dansına sahne olan Kuşadası'nın plajlarını unuttum mu sandınız ne yazık ki yanıldınız bir yengeç burcu olarak güneş deniz,kum, kokulu güneş kremleri aşığıyım hiç unutabilir miyim ? Eğer Kuşadasındaysanız deniz sezonunun açıldığını istisnasız bariz bir şekilde şöyle anlarsınız. Tüm sene boyunca canını dişine takmış uğruna nelerden fedakarlık yapmış sonunda zorda olsa Six Pack'lerini (baklavalarını) çıkarabilmiş ergenlerimiz endamlı bir şekilde fosforlu donlarıyla kumsalda yürüyüşe çıkmışlardır yürürken kafaları 190 derece döner durur eee beee yavrular Six pack'leri olmayanları hiç mi düşünmüyorsunuz? yazık günah olan var olmayan var! puhahaha şaka bir yana yaz gelsin artık.

Biri yaz mı dedi ? Aman Allah' ım en sevdiğim, yaz aylarının vazgeçilmez gece hayatına ve mekanlarına değinmeyeceği mii sandınız sakın ha büyük HATA! Sabah uyandınız harika bir mekan da kahvaltınızı yaptınız… Bu arada bir turizmci olarak engin bilgilerim doğrultusunda; mekanlar konusunda üzerime tanımam tavsiye isteyenler bana ulaşabilir bunu da belirtelim, neyse hemen cümleme dönüyorum kahvaltı sonrası üzerine Türk kahvenizi içtiniz eee sonra nereye? Tabii ki de güneşlenmeye güzel bir Beach Club'ta hoş müzikler eşliğinde güneşlenirken… yapmayı en çok sevdiğim şey aklıma geldi soğuk bir Blush açtırıp yanında çilek ve yeşil erik dolu bir meyve tabağı hımmmm leziz değil mi ?Saatler ilerlesin kaslarınız yavaştan sizlere gülümsemeye başlasınnn o zaman haydi dansa diyelim mi ? Sizlerde en az benim kadar dans etmeyi seviyor musunuz ? Dans etmenin faydaları arasında motivasyonu arttırmanın yanı sıra beynin hafıza ve karar vermeyle ilgili alanını geliştirdiğini hiç duymuşmuydunuz? Bu yazıyı okuyan herkes eminim artık bol bol dans edecektir. Gel gelelim akşam saatlerine... Gün batmaya başlar, gökyüzünün muazzam tonlarının denizin üzerinden süzülüşünü izlersiniz. tabii bunu yalnız yapmayın, yanınızdan sevdikleriniz eksik olmasın. Bu saatler bir uyarıdır size ! Aslan sütü saatinin geldiğini hatırlatır, Yunan müzikleri eşliğinde ilerleyen hoş sohbet saatleri başlar. Ya sonra ? Ay ışığının yükselmesiyle gece planları kendini gösterir. Kuşadamızın seçkin barları ve gece kulüpleri sizlere kapılarını açar, sonrası meçhule doğru sabahlar olmasın. işte tam da böyle yaşanır Kuşadası yazları ve aşkları.

Bir sonra ki hafta önünde diz çöktüren efsanevi kadınları anlatacağım. Keyfiniz bol olsun görüşürüz…