. Hak-İş Aydın İl Bakanı Nefise Şahin ve Öz Sağlık-İş Sendikası Kadın Komite Başkanı Semra Taş Ferhatoğlu'nun yaptığı açıklamada, 'Kadına yönelik, şiddete, istismara, eşitsizliğe, ayrımcılığa, yoksulluğa, mobingge, güvencesizliğe karşı durmak için bir aradayız' denildi.

Hak-İş Aydın İl Başkanlığı ve Öz Sağlık-İş Aydın Temsilciliği tarafından

'25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' sebebiyle düzenlenen basın toplantısı Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Yalçın Ata Toplantı Salonu'nda gerçekleşti. Toplantının açılış konuşmasını yapan Hak-İş Aydın İl Bakanı Nefise Şahin, 'Keşke dünyada böyle bir gün olmasaydı ve biz bunu konuşmak zorunda kalmasaydık' dedi.

'ÜÇ KADINDAN BİRİ ŞİDDETE MARUZ KALIYOR'

Hak-İş Konfederasyonu adına basın açıklamasını okuyan Öz Sağlık-İş Sendikası Kadın Komite Başkanı Semra Taş Ferhatoğlu, kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik zarar veya ıstırap veren veya verebilecek toplumsal cinsiyete dayalı her türlü eylem veya bu eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakmanın kadına yönelik şiddet olarak kabul edildiğini belirterek, 'Dünyada olduğu gibi ülkemizde de maalesef kadına yönelik şiddet devam etmekte ve her üç kadından biri, fiziksel veya cinsel şiddete maruz bırakılmaktadır. HAK-İŞ olarak, kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarının kararlılıkla devam etmesi gerektiğine ve bu süreçte tüm kesimlerin sorumluluk alması gerektiğine inanmaktayız.

Bu çerçevede son dönemde daha da yoğunlaşan çalışmalardan, kamunun, sivil toplum kuruluşlarının, yazılı-görsel-işitsel ve sosyal medyanın bu konuyu kamuoyunun gündeminde tutma konusunda gösterdikleri çabalardan memnuniyet duyuyoruz' dedi.

ÜÇ MİLYONA YAKIN KADIN KADES UYGULAMASINI KULLANIYOR

Ferhatoğlu, İçişleri Bakanlığı tarafından yerli ve milli imkanlarla oluşturulan KADES programını 2018'den bu bugüne kadar 2 milyon 758 bin 120 kadının indirdiğini belirterek, 'Bu güne kadar bu uygulama üzerinden 248 bin 473 ihbar alınmıştır. Bu çalışmalar sayesinde geçmişte uğradıkları şiddeti konuşamayan, paylaşamayan, gizli tutan kadınların artık konuştuklarını, resmi makamlara ve sivil toplum kuruluşlarına daha yoğun şekilde başvurduklarını, şikayette bulunduklarını görüyoruz. Diğer taraftan kadına yönelik şiddet konusunda hukuki düzenlemeler yapılırken, bu düzenlemelerin toplumsal değer yargılarıyla örtüşmesi, onlarla çelişmemesi ve toplumsal dokuyu, özellikle de temel yapımız olan ailenin çözülmemesi için azami dikkatin gösterilmesi gereklidir' dedi.

'ÇALIŞMA YAŞAMINDA ŞİDDET VE TACİZİN ORTADAN KALDIRILMASINA İLİŞKİN SÖZLEŞME İVEDİLİKLE ONAYLANMALI'

Öz Sağlık-İş Sendikası Kadın Komite Başkanı Semra Taş Ferhatoğlu, çalışma hayatındaki şiddete de dikkat çekerek, 'Şiddet kavramının çalışma hayatındaki yansımaları da oldukça yaygındır. Bugün, psikolojik, ekonomik, cinsel, fiziksel ve benzeri şiddet türleri çalışma hayatında sıkça rastlanılan bir durumdur. Hem çalışma hayatında hem de toplumsal yaşamda, toplumsal değerlerin yerleştirilmesi, tahkim edilmesi ve yeni değerlerle zenginleştirilmesi için çalışmalar yapılması gerekmektedir. Bu anlamda toplum için sorun olan şiddetle mücadele için: Adli ve idari yaptırımların toplumun değer yargılarına uygun olması, şiddeti önleyici olumlu yapıcı değer yargıları oluşturulması, hoşgörü ve saygı değerlerini güçlendirici eğitimler verilmesi, şiddeti özendirici yeni medya yayınlarına engeller konulması, aileyi özendirici ve güçlendirici olumlu kavramlar terimler cümleler oluşturulması, yeni medya kullanımının toplumsal değerleri koruyacak şekilde tasarlanması, aile yapısının bozulması, yıpranması gibi durumlarda verilen psikolojik destek programlarının zorunlu hale getirilmesi, çalışma yaşamındaki şiddete engel olmak için sivil toplum kuruluşları ve kamunun ortak çalışmalar yapmasını, özellikle ILO'nun C 190 No'lu Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşmesi devletler tarafından ivedilikle onaylanmasını, kadının iş yaşamının her alanında kendini sürekli geliştirmesini sağlayacak mesleki eğitim politikalarının oluşturulmasını ve uygulanmasını,

Yeni medya da kadına yönelik şiddet olgusu kadının haklarına saygı duyacak bir perspektiften ele alınmasını önemsiyoruz' diye konuştu.

'ŞİDDETE SIFIR TOLERANS DEVLET POLİTİKASI OLMALI'

Kadına yönelik şiddete karşı 'Şiddete sıfır tolerans' yaklaşımının, bir devlet politikası haline gelmesini istediklerini belirten Öz Sağlık-İş Sendikası Kadın Komite Başkanı Semra Taş Ferhatoğlu, şunları söyledi: 'Yapılan çalışmaların daha caydırıcı, daha kapsayıcı ve daha etkili araç ve politikalarla sürdürülmesi gerekmektedir. Toplumsal değerlerimiz bugünümüzün ve geleceğimizin teminatıdır. Şiddeti bertaraf etmede toplumsal değerlerin önemine ve gücüne inanıyoruz. İnsan onuruna yakışır hayat için özgürlük arayışına sahip çıkmak, en temel yaşam hakkını tahrip eden tüm odaklara karşı dik durmak, insan olarak da kurumlar olarak da sorumluluğumuzdur. Şiddetin artık hayatımızdan tamamen çıkması için devlet, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve tek tek fertler olarak gelin birlikte mücadele edelim. Tüm kamuoyuna 'Şiddete Sessiz Kalmayın! Şiddete Ortak Olmayın!' diyoruz.'

Jandarmadan uyuşturucu operasyonu: 23 gözaltı Jandarmadan uyuşturucu operasyonu: 23 gözaltı

Basın açıklamasına sendikalı kadın ve erkek çalışanlar da ellerindeki 'Kadına yönelik şiddete asla toleransımız yoktur', 'Şiddete sessiz kalmayın, şiddete ortak olmayın', 'Şiddet kadınların kaderi olmasın' yazılı dövizlerle ve alkışlarla destek verdi.