Kaymakam Gündoğdu'dan kitap bağışı Kaymakam Gündoğdu'dan kitap bağışı

Güzelhisar Ortak Sağlık Birimi (OSGB) A.Ş deneyimli iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi kadrosu ile coronavirüse karşı savaş açtı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk' un coronavirüs tedbirleri kapsamında çalışma hayatında dikkat edilmesi gerekenler hakkında yapmış olduğu 'Coronavirüs tedbirleri kapsamında işverenlerimizi ve çalışanlarımızı bilgilendirmek amacıyla sahadaki tüm uzmanları, işyeri hekimi ve işyeri hemşirelerini seferber ettik' açıklaması sonrası Güzelhisar OSGB A.Ş sahada yürütmüş olduğu iş sağlığı ve iş güvenliği çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Güzelhisar OSGB A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Evren Karaköse yaptığı açıklamada, 'Şu anda bilindiği gibi COVID-19 olarak adlandırılan coronavirüsünü önlemek için bir aşı bulunmamaktadır. Salgını önlemenin en iyi yolu virüse maruz kalmaktan kaçınmaktır. COVID-19'un işyerlerine ulaşmaması için önleyici tedbirler derhal alınmalıdır. Bu tedbirler COVID-19'un yayılmasını engeller veya yavaşlatabilir' dedi.

İşyerlerinde COVID-19 ile mücadele kapsamında bilgiler veren Karaköse, 'İş sağlığı ve güvenliği kurulunun bulunduğu işyerlerinde kurul tarafından, diğer işyerlerinde ise; işveren veya vekili koordinesinde, bulunması halinde işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli ile çalışan temsilcisi ve mümkünse ilk yardım eğitimi almış veya tecrübesi olan kişilerden oluşan ekip tarafından yürütülür. Sağlık hizmeti sunan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği kurulu, bulunması halinde enfeksiyon kontrol komiteleri ile işbirliği içerisinde faaliyetlerini yürütür' diye konuşarak coronavirüs salgınına karşı işyerlerinde etkin mücadele için alınması gereken önlemler hakkında bilgiler verdi.

Çalışanların işe başlamadan önce temassız ateş ölçerle kontrol edilmesi ve ateşi olanların işyeri hekimine yönlendirilmesi gerektiğini kaydeden İş Güvenliği Uzmanı Karaköse, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı;

'İşyeri genelinde çalışanların sosyal mesafesini sağlamak için uygun bir çalışma modeli geliştirilmelidir. Çalışanların hasta olduklarında evde kalmalarını teşvik eden, öksürük ve hapşırma görgü kurallarını içeren ve el hijyeninin önemini anlatan afiş/poster/talimatlar işyerinin girişine ve herkesin görebileceği diğer alanlara asılmalıdır. Çalışanlara tek kullanımlık mendiller ve biyolojik atıklar için ayrı çöp torbaları sağlanmalı; temizlik personeline, çöplerin içeriğine temas edilmeden boşaltılması için gerekli uygulamalar yaptırılmalıdır. Çalışanlar, işyeri ortamına girmeden ve çalışma sırasında en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla ellerini yıkamaları konusunda bilgilendirilmelidir, su ve sabuna erişim olmadığı takdirde alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanarak ellerini sık sık temizlemeleri sağlanmalı ve el hijyenini teşvik etmek için dezenfektanlar ortak alanlarda bulundurulmalıdır. İşyerinde çalışanların kullanımı için yeterli temizlik malzemeleri bulundurulmalıdır. Hassas risk gruplarında yer alan çalışanların mümkünse evden çalışmaları sağlanmalıdır. Bir çalışanın COVID-19 olduğu tespit edilirse, işverenler diğer çalışanları için COVID-19'a maruz kalma olasılıkları konusunda bilgilendirme yapmalı ve sağlık kuruluşları ile irtibata geçmelidir. Çalışanların ruhsal sağlığını korumak adına psikososyal risk etmenleri değerlendirilerek doğru ve etkin bilgilendirme ile tedbirlerin alınması sağlanmalıdır. Güncel bilgilerin takibi için güvenilir bilgi kaynakları (Sağlık Bakanlığı, DSÖ gibi) kullanılmalıdır. Çalışanlara verilecek olan iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri uzaktan eğitim şeklinde, işyeri temizliği ve düzeni, hijyen ve psikososyal risk faktörleri konuları önceliklendirilerek verilmelidir. Eğitimlerde aile ve toplumsal yaşama ilişkin öneriler de yer almalıdır.'