Dünya Çin'de tespit edilen virüs nedeniyle diken üstünde. Korkunç haberler üst üste geliyor. Gizemli virüsün gelen son bilgilere göre ABD'ye de sıçradığı bildirildi. ABD medyasında çıkan şoke edici haberler korkunun daha da büyümesine neden oldu. ABD'nin Washington eyaletinde bir kişide Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve zatürreye benzetilen 'gizemli' hastalığa neden olan koronavirüsü tespit edildi.

ABD'nin Washington eyaletinde bir kişide Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve zatürreye benzetilen 'gizemli' hastalığa neden olan koronavirüsü tespit edildi.

ABD medyasında yer alan haberlere göre, Çin ziyaretinin ardından hastalanan ve Washington'da tedavi altına alınan kişinin, Vuhan'da görülen koronavirüsünün aynısını taşıdığı belirtildi.

Durumu ağır olduğu ifade edilen kişinin kimliği açıklanmadı.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, bu sabah düzenlediği basın toplantısında, ilk olarak ülkenin Wuhan kentinde, daha sonra da farklı bölgelere ve ülkelere yayılan hastalıkla ilgili son durum hakkında basına bilgi verdi. Komisyonun Başkan Yardımcısı Li Bin, corona virüsü salgınında ölenlerin sayısının 9'a, toplam vaka sayısının ise 440'a çıktığını ifade etti.

Yeni vakaların 72'sinin Hubey eyaletinde, 2'sinin Şanghay'da, 3'ünün de Pekin'de görüldüğü belirtilmişti.

Virüs, Çin'de 25 Ocak itibarıyla başlayacak Çin Yeni Yılı (Bahar Bayramı) dolayısıyla tatillerini memleketlerinde geçirmek isteyen milyonlarca kişi açısından da risk oluşturuyor.

Çin'de 'gizemli hastalık'

Söz konusu salgın, 2002 ve 2003'te yüzlerce kişinin ölümüne yol açan şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS) salgınını hatırlattığından ülkede endişeye yol açmıştı.

Çinli yetkililer, gizemli hastalığa ilişkin yapılan ilk incelemelerin, hastalığın SARS, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS), influenza, kuş gribi ve adenovirus olmadığını gösterdiğini ifade etmişti.

Hong Konglu uzmanlar, virüsün genetik yapısının SARS ile yüzde 80 örtüştüğünü belirtmişti.

Hong Kong, Tayvan, Güney Kore, Japonya ve Tayland'da da hastalık belirtilerini gösteren kişiler tedavi altına alınmıştı.

PEKİ NEDİR BU GİZEMLİ VİRÜS?

1. Gizemli hastalık nasıl ortaya çıktı?

'Gizemli hastalık' olarak adlandırılan hastalık Aralık ayında Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıktı. Hastalık nedeniyle şimdiye kadar 6 kişi hayatını kaybetti.

2. Virüs bulaşan kişi sayısı kaç?

Çinli yetkililer virüse yakalanan 200'den fazla kişi tespit ettiklerini duyurdu. Sağlık uzmanları ise en az 1.700 kişiye bulaşmış olabileceğini belirtiyor.

3.Hastalığın kökeninde ne var?

Çinli yetkililer enfeksiyonun koronavirüs (corona virus) olduğu açıklandı. Koronavirüsler, daha büyük bir virüs ailesi türü ancak sadece 6'sı (yeni virüsün etkilerinin kanıtlanmasıyla birlikte 7 olacak) insanlara bulaşabiliyor.

4.Virüs bulaşıcı mı?

Evde sağlık hizmetinden faydalanan vatandaşların talepleri dinleniyor Evde sağlık hizmetinden faydalanan vatandaşların talepleri dinleniyor

Yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda virüsün bulaşıcı bir tür olduğu ifade edildi. Yapılan son açıklamada ise virüsün insandan insana kolayca bulaştığı ifade edildi.

5. Virüsün kaynağı ne?

Nottingham Üniversitesi'nden Profesör Jonathan Ball, 'Geçmişteki salgınları düşünecek olursak, eğer bu yeni bir koronavirüs ise, bir hayvan barınağından kaynaklanmış olmalı' dedi.

6. Çin hastalık için hangi önlemleri aldı?

Virüsün bulaştığı kişiler, yayılma riskini en aza indirmek için her ihtimale karşı karantinada tutuluyor.Öte yandan Çin'de havalimanları ve uçaklarda hastalığa ilişkin taramalar yapılıyor.

7. Türkiye tehdit altında mı?

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ekipleri İstanbul'dan hastalığın görüldüğü bölgeye hizmet sağlayan firmaların gerekli önlemleri almaları gerektiği uyarısında bulundu.

8.Virüslü yolcu tespit edilirse ne olacak?

Uçakta virüslü yolcunun tespit edilmesi durumunda ilk olarak yolcunun havalimanında özel kıyafetli ekipler tarafından alınarak hastanın karantina odasına götürüleceği, buradaki işlemlerin ardından da ilgili sağlık kurumlarına gönderileceği öğrenildi.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ
https://www.sabah.com.tr/galeri/dunya/gizemli-virus-abdye-sicradi-korku-giderek-buyuyor