Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin kanun teklifi TBMM 'de kabul edildi ve resmî gazetede yayınlanarak 03.03.2023 tarihi itibarı ile uygulamaya alındı. Heyecan içinde kararı bekleyen vatandaşlarımız ise soluğu SGK merkezlerinde aldı. Oysa sakin olmak gerekiyor çünkü bugün emekli olmak ile 31.03.2023 tarihleri arasında emekli olmak arasındaki tek fark sadece işlemlerin süresidir. Onun haricinde her iki durumda da emeklilik maaşı bağlanma tarihi 01.04.2023 olacaktır.

Ne yapmak gerekiyor;

✅Emekliliğe hak kazanan ve çalışmayan kişiler (4/a, 4/b, 4/c) SGK' ya bizzat veya e-devlet yoluyla (4/c-memurlar hariç) emeklilik talebinde bulunabilirler. Devlet memurlarının bizzat başvurmaları gerekiyor.

✅Halen çalışanlar ise doğrudan emeklilik talebinde bulunamazlar. İşten çıkış işlemi yapılması şarttır. İşten ayrılmadan yapılan başvurular reddedilir. Bu nedenle öncelikle işyerlerine dilekçe vermeleri durumlarını bir kez daha kontrol ettirmeleri ve çıkış işlemi sonrası başvuru yapmalarını öneriyorum.

✅Çalışanların SGK'dan emeklilik şartlarını sağladıklarına dair yazı almaları işyerinden kıdem tazminatı almaları için istenebilir. Ancak bu yazı SGK tarafından verilmeyeceği belirtildiği için mutlaka Muhasebeci ve İnsan Kaynakları sorumlularının çalışanların durumlarını kontrol etmeleri gerekmektedir. Tazminat sorunu olmayanların bu yazıyı SGK'dan almaya ihtiyaçları olmadığı için çıkış işlemi sonrası emeklilik için başvurabilirler.

✅Çalışanlar işverene dilekçelerini vererek işveren tarafından direkt '08-emeklilik nedeniyle işten çıkış' yapılması gerekmektedir.

✅İşten çıkış işlemi yapılan kişiler daha sonra SGK' ya bizzat veya

E-devlet yoluyla emeklilik talebinde bulunabilirler. E-devlet üzerinden başvuru yapmak daha hızlı ve zaman kaybını engellediği ve direk sisteme kayıt edilmesi açısından çok daha kullanışlı olduğu kanısındayım.

✅Emeklilik başvurusunun işleme alınması için Bağ-Kurluların prim borçlarını ödemeleri gerekiyor. Borç olması durumunda maalesef emeklilik işleminiz iptal edilecektir.

✅Emeklilik başvurusu yapılan ayı takip eden ay başından itibaren emekli aylığına hak kazanılacaktır.

Emekli maaşı geç bağlansa bile başvuru mart ayında yapılmışsa hesaplama 1 Nisan'dan itibaren hesaplar ve topluca ödenir. Hak kaybı olmaz.

✅08.09.1999 öncesi sigortalı olup hali hazırda emeklilik şartlarını taşımayanlar ise günlerini tamamladıkları takdirde aynı düzenlemeden yararlanarak emekli olabilirler.

✅Tazminat konusunda bankalar işverenlere düşük kredi vereceği haberlerini çok duymamıza rağmen henüz bu konuda bir çalışma olmaması nedeni ile işverenlerin ödeme konusunda işçi ile sorun yaşamaması en büyük dilek ve arzumuz olacaktır.