Bugün bölgemizde meşhur olan ,bölgemizin gurur kaynağı olan Umurlu Papaz ve Bekiroğlu eriğinden yola çıkarak erığin faydalarını anlatmak istedim.

Erik genellikle ceviz büyüklüğünde, yeşil veya kırmızı renktedir. Yeşil erik ekşi, kırmızı erik tatlıdır. Ülkemizde yetiştirilebilen erik, göç ve savaşlar nedeniyle zamanla farklı iklim koşullarına adapte olmuştur. Yüksek oranda lif içeren erik; B vitamini, C vitamini, K vitamini, A vitamini, sodyum, kalsiyum, potasyum, demir ve bitki besinleri bakımından zengindir. Yeşil eriğin düzenli olarak tüketilmesi sağlık için yararlıdır. Taze veya kurutulmuş olarak tüketilebilir.

ERİĞİN FAYDALARI NELERDİR?

-Sinir sistemini güçlendirir.
-Anemiyi gidermeye yardımcı olur.
-Böbreklerin işleyişini destekler.
-Karaciğerde görülen bazı hastalıkların giderilmesine yardımcı olur.
-Erik ağaçlarının beyaz çiçekleri kurutulduğunda ve balla karıştırıldığında, bağırsak solucanlarını azaltmaya yardımcı olur.
-Lif bakımıdan zengindir, bağırsakların çalışmasını hızlandırır. Bu nedenle kilo vermeye ve hazımsızlık problemlerini azaltmaya yardımcı olur.
-C vitamini içerir, bağışıklığı arttırır. Sadece meyvesi değil yaprağı bile faydalıdır. Boğaz ağrısı yaşayan bireyler, erik yapraklarını sıcak suda kaynatıp içtiklerinde semptomlarında azalma görülebilir.
-Östrojen hormonunu dengelemeye yardımcı olur.
-Astım, bronşit, kalp çarpıntısı semptomlarının hafifletilmesine yardımcıdır.
-A vitamini içerir. Göz sağlığının korunmasına yardımcı olur.
-Kalp dostudur. Diyabet ve kolesterol problemlerinin tedavisine yardımcıdır. Böylelikle kalp damarlarının tıkanmasını engellemeye destek olur.
-Antioksidandır. Böylelikle kanseri önlemeye yardımcı olur.
-Magnezyum içerdiği için, kas yorgunluklarını almaya ve kramp vakalarını azaltmaya yardımcı olur.
-İçeriğindeki folat, gebelik dönemlerindeki kadınlarda fetal gelişim için önemlidir.
-Kurutulabilir bir meyvedir.
Erik mevsimindeyken bol bol erik yemeyi ihmal etmiyelim.
Herkese mutlu haftalar diliyorum.