Ortodonti kapanış bozuklukları ve dişlerin çenedeki konumlarının durumunu inceleyen, teşhis eden bu bozuklukları oluşmadan önce önlem alan, oluştuktan sonra tedavi eden bir diş hekimliği dalıdır. Çapraşık ve kötü konumlanmış dişleri temizlemek daha zor olduğu için , diş eti hastalıklarına yakalanma ve diş çürüğüne bağlı olarak dişlerin erken kaybedilmesi riski vardır. Ayrıca çene kaslarında daha fazla baskıya neden olarak; çene ekleminde bozukluklara ve böylece baş ağrılarına, sırtta ve omuzda ağrıya neden olabilirler. Çapraşık dişer aynı zamanda görünüşünüzü de etkiler. Ortodontik tedavi ile daha sağlıklı bir ağıza, daha etkileyici bir görünüme ve daha uzun süre ağızda kalacak dişlere sahip olabilirsiniz.

Diş telleri ağızda değilken bile hijyen çok önemlidir. Kaldı ki; teller ağızda iken bu bakım daha önemli ve daha zor olacaktır. Teller mevcutken kötü hijyen, durumun çok daha kötüleşmesine sebep olacaktır.

Diş teli temizliği nasıl yapılır?

Sağlıklı ortodonti tedavisi için ağız hijyeni çok büyük önem taşır. Ortodontik tedavi gören hastaların en çok dikkat edeceği husus diş teli temizliğidir. Diş teli temizliği; diş çürüklerini, diş eti iltihablarını ve oluşabilecek diğer komplikasyonları önlemektedir.

Diş teli kullanan hastalar her gün düzenli olarak dişlerini temizlemelidir. Temizlenmeyen dişlerde bakteriler braketlerin etrafına yerleşerek aralarında birikir ve diş taşlarının oluşmasına sebep olur. Diş taşları ise diş ve diş eti problemlerine davetiye çıkarır. Bu diş taşları ve plaklar oluştuktan sonra temizlenmesi daha da güçleşir.

Diş teli varken dişler nasıl fırçalanmalıdır?

Ortodonti tedavisi görenler diş tellerine zarar vermemek için kesinlikle yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kullanmalıdır. Elektrikli (sarjlı) diş fırçaları da orta hızda kullanıldığında diş telleri için güvenlidir. Sadece fırçanın sert kısımlarının braketlere çarpmamasına dikkat edilmelidir. Günde en az 2-3 kez diş fırçalanması önerilmektedir. En azından sabah ve yatmadan önce yemeklerden sonra dişler fırçanmalıdır. Kullandığımız normal diş fırçamızın haricinde diş aralarına ulaşmak için diş arası (arayüz fırçası) fırçaları da kullanabiliriz.

Diş arayüz fırçası nasıl kullanılmalıdır?

Arayüz fırçası braketlerin arasını temizlemek için kullanılır. Yemeklerden sonra normal diş fırçalamasından sonra kullanılır, ortodonti amaçlı kullanılan arayüz fırçaları daha sert olmaktadır.

Diş tellerinin temizliği için diş fırçası haricinde neler kullanılır?

Diş tellerini temizlemek için fırçalamanın yanı sıra başka yardımcı yöntemler de kullanılabilir. Öncelikle diş macunu kullanırken dişleri güçlendirip koruması için fluoridli olmasına özen gösterin. Bunun haricinde fluoridli ağız bakım suları da mevcuttur. Günde en az bir defa veya en azından iki günde bir diş ipi kullanmak gereklidir.

Braketlerde kullanmak için özel tek ucu sertleştirilmiş diş ipleri vardır. Diş ipini nasıl kullanacağını öğrenmek için ortodonti uzmanınıza danışabilirsiniz. Bunların haricinde diş fırçalamanın yerine geçmese de yardımcı olarak ağız duşu kullanılabilir. Ağız duşu ulaşılması güç diş aralarına ve braketlerin dişlere yapıştığı alanlara ulaşır ve temizler. Daha sağlıklı ortodonti tedavisi için bu yöntemlerin hepsini kullanmalısınız. Rutin ziyaretleriniz dışında yılda en bir kez ise ortodontistinize dişlerinizi kontrol ettirmelisiniz.

Diş tellerinin bakımı için hangi yiyeceklerden uzak durmalıyız?

Öncelikle tellerin temizliğini genel olarak sağladıktan sonra dikkat etmemiz gereken belli başlı durumlar vardır. Bunlar yediğimiz yiyeceklere özen göstermekle başlar. Diş tellerinin ve dişlerin lekelenebileceği yiyeceklerden uzak durmalıyız. Örneğin; siyah üzüm, şarap, köri sosu gibi boyama özelliği olan yiyeceklerdir. Bunların haricinde sert kabuklu yiyecekler ve diş tellerine yapışacak karamelli veya şekerli yapışkan yiyeceklerden de uzak durmak diş tellerinin hijyeni acısından faydalı olacaktır.

Hepinize sağlıklı ve mutlu günler dilerim. Saygılarımla.