Modern Diş hekimliğinin önemli bölümlerinden bir tanesi olan gülüş tasarımı; gülümseme sırasında görünen dudaklar, dişler ve diş eti gibi dokuların kendi içlerinde güzel görünmelerini ve birbirleri ile iyi bir uyum içinde olmasını sağlar.

Güzel bir gülümsemeyi yaratan sadece dişlerin sıralı ve beyaz olması değildir. Gülüşünü güzelleştiren dudaklar, dişler, diş etinin rengi ve bunların birbirleriyle olan estetik uyumlarıdır. Örneğin diş etlerinin kızarık ve şiş olması sağlığı etkileyeceği gibi güzel görüntüyü de etkileyecektir. Dişlerde boyutsal olarak yüz ve dudaklar ile uyum, sıralanış da ahenk ve renkte doğallık beklenir.

Bu yapıların hepsinin herkes için mükemmel olması beklenemez. Kimi insanın dişleri üçgen şeklindeyken, kimisinin yaşı gereği dişleri aşınmıştır. Veya kimi insan gülünce diş etleri daha çok gözükür, kimisinin de dişlerini dahi zor görürüz. Önemli olan insanın yaşı, cinsiyeti, yüz tipi, ten rengi gibi faktörlerle uyumlu bir gülüşe sahip olmasıdır. Bu nedenle gülüş tasarımı yapılırken sadece fotoğraflar ile değil video görüntüleri üzerinde ve çalışma yapılmaktadır. Ağızda gülümseme sırasında görülen diş, dişeti ve dudak hareketleri için ideal bir plan elde edilmeye çalışılır.

PEMBE ESTETİK NEDİR?

Mevcut dişlerin aşınma gibi faktörlere bağlı boylarının kısa olmasının yanı sıra, bir veya birkaç dişin dişetinin daha dolgun olması o dişleri kısa gösterebilir. Bu durum diş eti boyuna müdahale gerektirebilir. Diş etinin koyu renkli olması da güzel bir gülüş estetiği için olumsuz etki eder. Genellikle diş eti estetiğinde elektrokoter veya lazer kullanılır.

Dişler üzerinde yapılacak değişiklikler dişlerim boyutları renkleri ve sıralanışları ile ilgilidir Bu amaçla dişlere lamina uygulaması veya tam seramik kaplamalar önerilebilir. Bazen küçük simetri sorunlarında bonding uygulaması hızlı ve pratik çözüm olabilir. Bonding uygulaması en basit anlatımıyla; dolgu malzemesi olarak yıllardır kullandığımız kompozit dolgu maddesinin gelişmesiyle, daha estetik ve sağlam bir hal almasıyla bu malzemenin ön dişlerde estetik bir dolgu aracı olarak kullanılmasıdır. Bonding uygulaması ile estetik görüntüyü yaklaşık normal bir dolgu yapım süresınde elde etmekteyiz.

GÜLÜŞ TASARIMI YAPILAN HASTANIN TEDAVİ SÜRESİ

Gülüş tasarımı planladıktan sonra yapılacak işlemlere göre süre bir hafta ile 6 ay arasında değişebilir. Diş eti operasyonları gerektiğinde süre elbette uzar çünkü diş etlerinin iyileşmesi beklenmelidir. Bazen ufak çapraşıklıklar için bonding yöntemi ile birkaç saatte bile sonuç alınabilir. Dudak hareketleri ile ilgili diş eti gülümsemesi(gummy smile) var ise botoks uygulaması sayesinde bu sorunun ortadan kaldırılması mümkün olmaktadır.

Her kişi için farklı bileşenlerin olması kişiye özgü gülüş tasarımı yapılmasına neden olur. Sizin için en iyi tedavi planını öğrenebilmeniz için diş hekimi muayenesi olmanız gerekmektedir. Belki sadece bonding uygulama fiyatı ile bütün estetik diş tedavisi ihtiyacını giderilebilecek belki de birçok tedavinin uygulanması ile daha uzun ve yüksek fiyatlı tedavi ihtiyacı tespit edilecektir. Hepinize sağlıklı ve güzel günler dilerim.