Dolgu, çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, normal fonksiyonunu ve görünümünü kazandırmanın bir yöntemidir. Genellikle anestezi altında yani ilgili bölge uyuşturularak yapılır. Diş hekiminiz size dolgu yaparken, önce çürümüş diş dokusunu uzaklaştırır. Etkilenen alanı temizler ve boşluğu dolgu malzemesi ile doldurur.

Dolgunun yapılma amacı; çürüğü temizlemek ve alanı doldurmaktan öte, bakterilerin girebilecekleri boşlukları dolgu ile kapatarak çürüğün ilerlemesini önlemektir. Dolgu için kullanılan malzemeler kompozit reçine (diş renginde dolgu) ve amalgamdır. (siyah-gri dolgu). Geçici dolgu malzemesi olarak kullanılan bazı materyaller de bulunmaktadır. Ancak bunlar belirttiğim üzere geçici olarak kullanılır. Daimi dolgu için zaman yoksa, kanal tedavisi uygularken pansuman seanslarında, çocuk hastaların tedaviye izin vermemesi durumlarında geçici dolgular kullanılabilir.

Dolgu yapılacak alan temizlendikten sonra genel bir değerlendirme yapılır. Eğer oluşan kavitenin(oyuk) tabanı pulpa dokusuna yani dişin damar ve sinirlerinin olduğu dokuya yakınsa, kuafaj tedavisi yapılır. Kuafajın Türkçe'si 'örtüleme'dir. Gerekli dezenfeksiyon yapıldıktan sonra pulpa dokusunun üstü doku dostu materyaller ile örtülerek sinir ve damarlar korunur. Bu doku dostu materyaller daha sonra yapılacak dolgunun tabanında kalır ve aynı zamanda yalıtım da sağlarlar.


SORU CEVAP


Amalgam Dolgu Nedir?

Amalgam dolgular halk arasında gri dolgu olarak bilinen dolgulardır. Amalgam dolgular özel metal bir alaşımdan ibarettir. İçeriğinde ise, civa, gümüş, bakır gibi bazı çeşitli metaller mevcuttur.

Kompozit Dolgu Nedir?

Kompozit dolgu, halk arasında beyaz dolgu olarak bilinir. Kompozit dolgular diş renginde yapılan ve özel bir karışımdan oluşan dolgulardır. Rezin yani reçineye benzer bir madde esaslıdır. Tabi ki doku uyumlu bir malzemeden üretilmişlerdir.


Diş Dolgusunda Amalgam Dolgu mu Yaptırılmalı Kompozit Dolgu mu?

Bu sorunun cevabı hekime ve hastaya bağlıdır. Hekim yapılması gereken, hastanın iyiliği için en uygun olan malzemeyi zaten bilmektedir. Hastaya gerekli bilgileri verir ve eğer sunabilirse hastaya seçenek sunar. Bazı durumlarda hasta ne kadar ısrarcı olursa olsun bu malzemelerden bazıları kullanılamayabilir. Her iki dolgu tipinin de kendisine özel avantaj ve dezavantajı vardır. Doktorunuz size bu konular hakkında bilgi verecek ve sizin hayat tarzınıza, kullanış biçiminize, dişlerinizin sağlık durumuna göre en uygun olacak dolgu tipini söyleyecektir.


Kısaca anlatmak gerekirse amalgam ve kompozit dolguların avantajları ve dezavantajları şu şekildedir.

- Amalgam dolgular metal alaşımı olmaları sebebi ile sağlamdırlar.
- Kompozit dolgular diş renginde olduğu için daha estetik durur.
- Amalgam dolgunun dejavantajı, yapılma aşamasında civa buharı salmasıdır. Ancak bu dolgular belirli bir süre geçip sertleştiklerinden sonra cıva buharı salmayı keserler. Amalgam yalnızca yapılırken ve çıkarılırken civa buharı salar. Bu yüzden çok gerekli durumlar haricinde çıkarılmamalıdır. Amalgamın havaya saldığı civa, hastadan çok hekime zararlıdır. Çünkü hasta belki hayatı boyunca birkaç dolgu yaptıracaktır ancak hekim her gün onlarca dolgu yapmaktadır. Her gün çok miktarda civa buharı solumak yıllar içinde akciğerlere zarar verir.
- Kompozit dolgular, yapılma veya çıkarılmaları sırasında, veya ağızda sertleştikten sonra herhangi bir zararlı madde salgılamazlar.

Diş Dolgusu İşlemlerinden Sonra Hassasiyet olur mu?

Diş Dolgusu işlemelerinden sonra hassasiyetler ortaya çıkabilir. Diş üzerinde basınç, tatlı yiyecekler, ısıya karşı hassasiyet oluşabilir. Genel olarak bu hassasiyetler bir ya da iki hafta içerisinde azalarak sona erer. Hassasiyet yapan ürünler ve nedenlerden bu sürede uzak durmanızda fayda vardır. Bu hassasiyetler takip edilmelidir. Azalmaması durumunda hekime başvurulmalıdır.

Çürüksüz dişler ve sağlıklı günler dilerim.