Deprem konusunda defalarca yazım oldu.

En son bir pano paylaştım, Yerel yönetimlerin hiçbir tedbiri almadıklarına dair, bir aklı evvel mi denir geri zekalı mı denir, artık adını siz koyun; 'ne yapacak yetkililer binaları urganla mı bağlayacaklar' diye yorum yapmış panomun altına. Bende dedim ki cevap olarak 'Al o urganı sen bir yerlerine bağla zeki kardeşim' diye cevap yazdım.

Eleştirdiğimiz yerel yöneticilerin, böylesi aklı kıt oy vereni olursa, yapıcı eleştirilerinizi bile yanlış anlar hemen oy verdiği yöneticiyi aklı sıra savunmaya geçer.

Buna biz halk arasında 'Böyle başa böyle tarak' deriz. Kibarca sizler layık olduğunuz yöneticiler tarafından yönetilirsiniz. Diye bir sözde vardır, anonim olmuş.

Şimdi, Deprem engellenemez bir afet se ve fay hattı üzerindeyse yerleşim yeriniz, geçmişte çelik yapılara dair devleti yönetenler hiçbir kolaylık ve hiçbir harç indirimi getirmemişlerse, yapılacak şeyler deprem öncesi ve sonrası alınacak tedbirleri konuşalım isterseniz.

Tekrarlıyorum depreme dair çözüm önerilerimi.

1- Çok katlı yapılar değil yatay yapılara kolaylıklar sağlayınız.

2- Çelik yapıları, insanımızın bağında bahçesinde, elektrik ve su bağlantılarını kolaylaştırınız.

3- Çelik yapı olan Pazar yerlerimizin belli bir bölümüne çelik çekme katlar yaparak o yapılan katlara gıda stokları ve aş evi araç gereçleri ile donatınız. Deprem anında bu Pazar yerleri kriz ve toplanma yerleri ve aş evi haline gele bilsin.

4- Gıdaların kullanma süreleri dolmak üzere iken bu gıdaları fakir halkımıza dağıtınız tüketilsin yerine yerleri konula bilsin.

5- Her çelik Pazar yerinde deprem sonrası iletişim için telsiz ve diğer haberleşme hoparlörleri ile donatınız. Ülke iletişim hatları kullanılmaz hale gele bilir.

6- Her mahallede kriz yönetimi için o mahallenin muhtarları ve gönüllüleri ile bir kriz yönetim ekibi oluşturunuz.

7- Şehrin ulaşım imkanı olan mücavir alanı içinde oldukça büyük çadır kurma ve yerleşim alanı ola bilecek, normal zamanda piknik alanı olarak kullanıla bilecek bir alan hazırlayınız. Bu alanın içinde normal zamanlarda kafeterya ya da restoran olarak kullanılacak, büyük üç beş adet alan olsun. Normal zamanda belediyelerimize gelir getirsin, Deprem anında buralar aş evi olarak hizmet versin.

8- Deprem anında bir büyük apartmanın yıkılması halinde, kapana bilecek ana arterlerin ulaşımı için bazı ara sokakların, kentsel dönüşümde, ana arterlerden büyük ara sokaklar olmasını sağlayınız.

9- Her mahalleye geniş depremde kullanım alanları ayırınız normal zamanlarda oto park olarak kullanılmasını sağlayınız, gelir getirsin. Deprem anında, yollarımızı park etmiş arabalar ambulans ulaşımı için açık bıraksınlar.

10- Şehrimizde yapılacak yeni sanayi sitelerinin zemininden başka yerde Beton kullanımına izin vermeyiniz. Yapılar hafif çelik olsun üretim araçları ve makinalar depremde zarar görmesin. Üretim devam etsin ve kriz kolay atlatılsın.

11- Yapılacak yeni sanayi sitelerindeki işletmelerin içinde ailelerinin depremde barına bilecekleri normal zamanda ofis olarak kullanılacak hafif çelik alanlar olmasını mecbur tutunuz.

12- Deprem bağıra bağıra geliyorum diyor. Şehrimizde birçok tarım alanı bulunmakta kanunen %5 ine inşaat izni verme mecburiyetiniz olmasına rağmen ruhsatlarda zorluk çıkarıyorsunuz. Acilen bağı bahçesi olanlara bahçelerinin bir köşesine hafif çelik iki oda yapmalarına izin veriniz Onların bahçelerine WC bile yapmalarına zorluk çıkarıyorsunuz. Ne gariptir ki tuvaletlerini bu insanlar bir ağacın altına yapmak zorunda kalıyorlar ve hazırladıkları sebze meyve doğrudan pazara geliyor. Hijyeni nasıl sağlayacağınızı bilmediğiniz gibi, hijyeni sağlayacak vatandaşımıza engel oluyorsunuz.

13- Siz bu benim yazdıklarımın tamamını ya benden çok iyi biliyorsunuz ya da birçoğunuza bu düşüncelerim iletildi. Allah rızası için söylüyorum, bütün yasalar ve yönetmelikler İNSAN SAĞLIĞI VE İNSANA HİZMET İÇİN ÇIKARILMIŞTIR . Bunu asla unutmayınız.


Aldığınız tedbirler kanunlara ve yönetmeliklere aykırı dahi olsa, bir kez olsun insanlık yararına bu kanun ve yönetmeliklere aykırı davranarak tarihe geçiniz.


Depremlerde en az zarar ve ziyanla kurtulmak dileğimle saygılarımı sunuyorum.