2 haftalık yarıyıl tatiline girdiğimiz bugünlerde sizlere çocukluk çağı obezitesinden bahsetmek isterim. Birçok çalışma göstermektedir ki çocukluk çağındaki bireylerde obezite görülme sıklığı hızla artmaktadır. Bu durum gelecek yıllardaki birçok hastalığa hazırlık yapmaktadır ama elbette ki obezite önlenebilir bir hastalıktır.

Öncelikle her çocuğun yaşına ve cinsiyetine göre BKİ persentilleri hesaplanmalıdır. Peki bu nasıl hesaplanır? BKİ hesaplamasını çoğunuz biliyorsunuzdur diye düşünüyorum.

BKİ = kg / m2 dir. Kg , şuan ki ağırlığınızı ; m2 ise boyunuzun metre cinsinden karesini ifade eder. Bir çocuğun BKİ hesabı da aynı şekilde yapılır. BKİ hesabı yapıldıktan sonra aşağıdaki tablodan çocuğunuzun cinsiyetini göz ününde bulundurarak hangi persentil aralığına girdiği kontrol edilir.

Eğer çocuğunuzun BKİ'si 85. Persentil aralığındaysa hafif şişman, 95. Persentil ve üzerindeyse şişmandır. Böyle bir durum söz konusuysa vakit kaybetmeden diyetisyene başvurmalısınız. Diyetisyeninizle birlikte öncelikle bu şişmanlığın sebebini bulmalısınız. Genellikle çocukluk çağı obezitesi düzensiz beslenme alışkanlığı ve hareketsizlikten kaynaklanmaktadır. Kalıtımsal olarak yatkın çocuklar bu iki faktörün de etkisiyle daha çok risk altındadır.

Devam eden süreçte şişmanlığın nedenine göre iyileştirme programı uygulanmalıdır. Örneğin; çocuk hareketsizse egzersiz yaptırılabilir, boş zamanlarında televizyon izlemek yerine bir spor dalına yönlendirip düzenli spor yapması sağlanabilir.

Beslenme programında sadece boş kalori kaynağı şekerli yiyecekler ve içecekler kısıtlanır, evde bulundurulmaması sağlanır.

Eğer gen mutasyonuna bağlı aşırı yeme ve şişmanlık durumu söz konusu ise endokrinolojik testleri yapılıp bu sonuca göre gerekli tedavi multidisipliner olarak uygulanmalıdır.

Çocukluk çağı obezitesi ertelenmemesi gereken bir durumdur. Herkesin çocuğu her şeyin en iyisine layıktır bu yüzden ertelemeyiniz; bir diyetisyene başvurunuz.

Sağlıkla kalın.