Size Dünyanın en etkileyici kütüphanelerinden/Yapıtlarından biri deseydim inanır mıydınız? Neden mi hadi anlatayım :)

Efes Antik kenti denildiği zaman en görkemli yapıtları arasında diğer yapıtların yanı sıra elbette Celsus Kütüphanesi yer alır yapı efsanevi görüntüsü ile mutlaka her fotoğraçı'nın karesini süslemiştir. hem de Dünyanın her tarafından…

Celsus Kütüphanesi aslında Roma Valisi Celsus adına oğlu Aquila tarafından yaptırılmış bir Anıt mezardır.Celsus öldüğünde buraya gömülmüş üzerine bu yapıt inşa edilmiş ve yapıta Celsus'un adı verilmiştir.Yapıtın inşası M.S 136 yılında tamamlanmıştır.Gösterişli yapının özellikleri arasında en çok dikkat çeken alt sütunların arasında yer alan Celsus'un kişisel niteliklerini ifade eden; Bilgelik,Erdem,Muhakeme,Deneyim gibi Heykellerdir ama bu heykellerin orijinal olmadığını da belirtmek isterim çünkü orjinali Viyana Müzesinde sergilenmektedir.yapının birbirinden güzel bir çok özelliği bulunmaktadır; ihtişamı ile dış mimarisi, yapının dışarıdan bakıldığında 2 katlı görünüp aslında 3 katlı olması, sahip olduğu 14 bin adet kitap kapasitesi, yapının süsleme tarzı, yapının inşasında 25 bin dinarın harcanması, Antik Dünyanın Bergama ve İskenderiye'den sonra 3.büyük kütüphanesi olması vb diye sıralayabiliriz.

Gel Gelelim kimsenin aklına gelmeyecek cinliklere :) özellikle bayan okurlarımın okurken hadi canım o dönemlerde de mi böyle tilkilikler dönüyordu dedirtecek kısma… Sevgili Erkek okurlarım hayatınız boyunca hep formüller ürettiniz üretmeye de devam ediyorsunuz tebrikler ama yemezler:) sıkı durun anlatıyorum… Kütüphane'de yürütülen kazılar sonucunda Arkeologlar bir tünel bulmuştur bu tünelin nereye çıktığını öğrenmek amaçlı ilerlediklerinde aman Allahım ne görsünler? Bir de bakmışlar ki işte tam orada Kütüphane'nin karşısında duran bir ''AŞK EVİ'' sizi gidi zeki Efesli erkekler sizi Formül şu; Eşlerine, Sevgililerine, Ailelerine artık kim olursa olsun Kütüphaneye gidiyoruz deyip gizli tüneli kullanıp Aşk Evini ziyaret ederlermiş artık gerisini siz düşünün hey gidi tarih heyyyyy :) artık Efes'li erkeklerin nasıl da entellektüel olduklarını düşünmeyi sevgili okurlarıma bırakıyorum. Bir detay daha vereyim üstelik Tarihin ilk resimli tabelası olarak adlandırılan mermer bölmesi Efes'e limandan gelenler için Liman Caddesi diye adlandırdığımız bölümde yer almakta olup Aşk evini işaret etmektedir. Tarihin ilk resimli tabelası detayını da anlatayım mı sizlere? Öğrenmek isteyen makalemin altına yorum bırakabilir.
Uzun lafın kısası Tarih yine konuştu! kim demiş erkeğin kalbine giden yol mutfaktan geçer diye? Efes'i ziyaret etiğinizde bu harika makalemi hatırlamanız dileği ile… Hoşçakalın.