Sevgili çay severler çayın hayatımızda çok önemli yer tuttuğunu hepimiz biliyoruz bu sebeple çayın serüvenini ince ayrıntılarına girmeden şöyle bir yazmak istedim. Çay bizim için öyle önemli bir kültür haline gelmiş ki Dünya üzerinde sık rastlanmayan bir örnek ile açıklamak gerekirse; Türkler olarak Rakı arası çay içen tek Irk olduğumuzu belirtmek isterim:)

Çayın serüveni son zamanlarda günümüze damgasını vuran sevgili ÇİN ile başlamıştır.ilk başlarda medikal sebepler ile kullanılan çayın tarihi M.Ö 2737 yıllarına dayanmaktadır. tarihe bir bakarmısınız o gün bugündür insanlığı etkisi altına almış olan çay medikal kullanımın yanı sıra insanlığın vazgeçilmez popüler içeceği olmuştur.Çin'in ardından Vietnam,Kore,Japonya gibi ülkelerde giderek popüleritesi artmış ve 18.yy a gelindiğinde ise Portekize ve ardından İngiletere'ye yayılmış böylece sevgili lezzetli Çay'ın Avrupa serüveni de başlamıştır.bu saydığım ülkeler dışında sadece Hindistan da çay halen medikal amaçlı kullanılmaya devam etmiştir. Elbette ki o dönemlerde Çay çok lüks bir içecek olarak tüketilmiştir herkes tadını bilmemektedir ta ki! 1785 li yıllarda içimi standart içecek durumuna gelip yaygınlaşana kadar.

Peki Çay ülkemize nasıl geldi?

Çayın ülkemize geliş serüveni İstanbul'da bulunan birkaç dükkan'ın çay ithalatı yapması ile başlamıştır. Çayı bu dükkanlardan öğrenen Osmanlı devleti Çin'den çay fideleri getirtip ilk olarak Bursa'ya dikmiş ve üretimine başlamıştır fakat ne yazık ki Bursa'nın iklim koşulları ay yetiştirmeye uygun olmamıştır. bunun üzerine Çay üretimi Sevgili Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk'ünde büyük destekleri ile 1900' lü yıllarda Karadeniz de yetiştirilmeye başlanmıştır. O tarihten bu yana şuan Türkiye kaliteli Çay üretiminde Dünya da 5.sırada yerini almaktadır ayrıca yapılan istatiksel çalışmalara göre Dünya üzerinde en çok çay tüketen Ülkeyiz.

Hadi bir bardak demli Çay içmeye :)