Doğaseverler, ‘Yarışlar kenti Magnesia’yı keşfetti Doğaseverler, ‘Yarışlar kenti Magnesia’yı keşfetti
Aydın´ın Kuşadası ilçesinde yetişen türü yok olma riski taşıdığı için korumaya alınan, endemik bitki türü ´tülüşah´ EKODOSD bahçesindeki tüllüşahlar açmaya başladı.
Güzelçamlı´daki Dilek Yarımadası Milli Parkı´nın bulunduğu Samson Dağları´nın antik adından ismini alan ´tülüşah´, bu yılın ilk çiçeğini açtı. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği´nin (EKODOSD) bahçesindeki özel koruma alanında açan sarı renkli ´tülüşah´ı, doğa tutkunları görmeye gitti. Doğaseverler, halk arasında ´Aydın gaşağı´ olarak da bilinen soğanlı bitkiyi fotoğrafladı. Kuşadası´nda botanik turizminin gelişmesine de katkı sağlayan ´tülüşah´ı koparmanın veya doğal ortamından sökerek, başka yere taşımanın cezasının 73 bin 747 lira olduğu belirtildi.
´Tülüşah´ın dünyanın en güzel bitkisi olduğunu belirten ziyaretçilerden Nawal Karaer, "´Tülüşah´ ile tanışıklığım ilk kez geçen sene oldu. Kuşadası´nda umarım yetişme alanları çoğalır. Bu çiçeğin korunması çok önemli" dedi.´Tülüşah´ın korunması ve çoğaltılması için belediye, kamu kurumları, bilimsel kuruluşlar ve çevreci derneklerin ortak hareket ettiğini belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü de "Dünyada sadece Kuşadası´nda yetişen ve yok olma tehlikesiyle karşılaşan ´tülüşah´ların çoğaltılması, endemik bitki çeşitliği açısından çok önemli. Bu bitki ayrıca Kuşadası´nda botanik turizminin gelişmesine de büyük katkı sağlıyor. Yaptığımız saha çalışmasında ´tülüşah´ın ilk kez derneğimizin bahçesinde çiçek açtığını belirledik" dedi.
Öte yandan, Kuşadası´nda yetişen 10 endemik bitki türü içinde ´tülüşah´ın tehlike kategorisi, merkezi İsviçre´nin Gland kentinde bulunan Doğa ve Doğal Kaynakların Korunması için Uluslararası Birlik tarafından ´CR´ (çok tehlikede) olarak belirlenmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı da ´tülüşah´ı, Türkiye yaban hayatında nesli yok olma tehlikesi altında olan türlerin korunması kapsamında ´Tür Koruma Eylem Planı´na dahil etmişti.