6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu gereği, işyerlerinde işe başlayacak olan kişiler, işe başlamadan önce işe giriş sağlık muayenelerini yaptırmak zorunda. Aydın'da İşe Giriş Sağlık Raporu Güzelhisar Ortak Sağlık Güvenlik Birimi'nden kısa sürede teslim alınabilmekte.

Güzelhisar OSGB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Evren Karaköse, 'Sağlık Bakanlığı onaylı, tam donanımlı mobil sağlık araçlarımızla işe giriş muayenesi, periyodik muayeneler ve tüm tetkikleri yapıyoruz. Ayrıca işe alımlarda iş başı yapılmadan önce gerekli olan sağlık tetkiklerini iş yerimizde tek noktada gerçekleştirerek en kısa sürede sağlık raporu ile birlikte sonuçlarını teslim ediyoruz.' dedi.

Müdür Şenkul, acil sağlık personellerini unutmadı Müdür Şenkul, acil sağlık personellerini unutmadı

İşyerinde, iş başı yapacak olan çalışanların işe girişteki sağlık durumunu saptamak ve buna uygun olarak görevlendirme yapabilmek amacıyla sağlık muayenesi yapılıyor. İşyeri Hekimleri tarafından gerçekleştirilen ziyaretlerde, işyeri tehlike sınıfına göre periyodik aralıklarla muayeneleri yapılan işçilerin çalıştığı işe özgü olası tehlikeler sonucunda sağlık durumunun değişip değişmediği takip ediliyor. İşe giriş raporunun verilebilmesi için, sağlık tetkiklerinin özenle yapılması ve çalışan kişinin sağlık durumunun belirli aralıklarla gözden geçirilmesi çok önem taşıyor.

RUHSATLI BİRİMLER TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLMELİ
6331 sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu gereği işyerlerinde işe başlayacak olan kişilerin işe giriş muayenesinin yapılmadan, özellikle tehlike sınıfı yüksek olan sektörlerde tetkik sonuçları ve işe giriş sağlık raporu alınmadan çalışanların iş başı yapması engelleniyor.

İşyeri hekimi tarafından İşe Giriş Sağlık Muayenesi gerçekleştirilirken, çalışanın işyerinin tamamında veya işyerinde oluşabilecek fiziksel, kimyasal, ergonomik, biyolojik ve psikososyal tüm tehlikelerin dikkate alınarak gerekli tetkiklerin sağlandığını belirten Güzelhisar Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Evren Karaköse; 'İşyeri hekimi tarafından işe giriş sağlık muayenesi gerçekleştirilirken ve işe giriş sağlık raporu verilirken oluşabilecek tehlikelere yönelik gerekli fiziksel muayene ve radyolojik, ekg, odyometrik ve laboratuvar tetkiklerini de değerlendirerek işe giriş muayenesini tamamlar. Gerekirse uzman hekim görüşü gerçekleştiren istenebilir. İşe giriş sağlık raporu için işyeri hekimi, işe giriş başvurusunu kişiden, sağlık durumu ve çalıştırılacağı bölümün tehlikelerine göre istediği sağlık tetkiklerinin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış sağlık birimlerinden yaptırılması, doğruluğu ve yasallığı açısından çok önemlidir' ifadelerine yer verdi.

HER İŞYERİ FARKLI RİSKLER BARINDIRIR
Yapılacak olan işin durumuna göre her işyerinin sağlık açısından farklı riskler taşıdığını belirten Mehmet Evren Karaköse, çalışan sağlığının sadece pandemide değil, her zaman risk altında olduğunu belirtti.

İşe giriş sağlık tetkiklerinin düzenli olarak yapılması ve işe giriş sağlık raporunun gerekliliğini ve önem verilmesinin altını çizen Karaköse; 'Kanun gereği, işveren işe girişte ve işin devamı süresince, işyerinin tehlike sınıfına göre, periyodik aralıklarla çalışanlarının sağlık gözetimini yapmakla yükümlüdür. Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı tam donanımlı mobil sağlık araçlarımız ve alanında deneyimli sağlık personelimizle; akciğer grafisi, Göz Muayenesi, Odyometri (işitme testi), laboratuvar tetkikleri ile yerinde mobil sağlık taraması yapıyoruz. Test sonucunda oluşan raporlar uzman kadromuz tarafından değerlendirilip sonuçlandırılıyor ve rapora dökülerek iş yerlerinde bulunan gerekli birimlerine teslim ediliyor ' dedi.