Merhaba sevgili okur. Ben Diyetisyen Selenay KOÇ. Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunuyum. Bugünlerde kendi ofisimi açmanın heyecanını yaşarken sizlere mesleğimizin asıl amaçlarından bahsetmek istiyorum.

Öncelikle diyetisyenin tanımı 26 Nisan 2011 tarih ve 27916 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunda yapılmıştır. Bu kanunda Ek Madde 13ç'de Diyetisyen : ' Beslenme ve diyetetik alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun; sağlıklı bireyler için sağlıklı beslenme programları belirleyen, hastalar için tabibin yönlendirmesi üzerine gerekli beslenme programlarını düzenleyen, toplu beslenme yerlerinde beslenme programları hazırlayan ve besin güvenliğini sağlayan sağlık meslek mensubudur. ' şeklinde tanımlanmıştır. Fakat günümüzde mesleğimize farklı ya da eksik tanımlar yüklenmektedir.

Bizler gerekli teorik ve pratik uygulamalarını tamamlayarak mezun olmuş sağlık çalışanlarıyız. Bireylerin öncelikle sağlıklarıyla ilgileniriz ve en önem verdiğimiz nokta budur. Sizin yaşam kalitenizi yükseltip, sağlıkla hayatınıza devam edebilmeniz için kilo verdirir ya da aldırırız. Yani biz aslında sizin dış görünüşünüzle değil, öncelikle sağlığınızla ilgileniyoruz ve sağlıklı kalabilmek için yeterli ve dengeli beslenmeniz gerekiyor. Bu tüm bireyler için geçerli bir tanımdır. Eğer akut (kısa süreli) ya da kronik (uzun süreli) bir hastalığınız var ise bu hastalık göz önünde bulundurulup yine sizinle yeterli ve dengeli bir beslenme programı paylaşılmalıdır.

Her bireyin beslenme programı birbirinden farklıdır çünkü hiçbir birey birbirinin aynısı değildir. Yaşı, boyu, ağırlığı, cinsiyeti ve fiziksel aktivite düzeyi her bireyin farklıdır. Bu yüzden herhangi bir yerde karşılaştığınız beslenme programı size uygun değildir. Size tek uygun olacak program; bir diyetisyen tarafından düzenlenmiş, sizin bedeninizin ihtiyacı kadar karbonhidrat, protein ve yağ içeren beslenme programıdır.

Bizim en değerli varlığımız bedenimiz. Size tavsiyem ona iyi bakın, hem ruhsal hem fiziksel anlamda.

Sağlıkla kalın