Obezite; gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde her geçen gün artış gösteren bir sağlık problemidir. Birçok kronik hastalığa sebep olup sağlık maliyetini arttırdığı için sürekli yeni beslenme planı yaklaşımları geliştirilmektedir. Bugünlerde karşımıza çıkan yeni yaklaşımlardan biri de 'Aralıklı Açlık Diyetleri' dir.

Aralıklı açlık diyetlerinin temel olarak iki uygulama yöntemi vardır ; dönüşümlü açlık ve zaman kısıtlı beslenme.

Dönüşümlü Açlık; iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım; besinlerin arzu edildiği zamanda istenildiği kadar tüketildiği günlerdir. İkinci kısım; bireylerin enerji ihtiyaçlarının %25 ' ini tükettiği ( kadınların günde 500 kkal'den az, erkeklerin günde 600 kkal'den az ) açlık günlerinden oluşmaktadır. Bu beslenme yönteminin 8-12 hafta içinde vücut ağırlığında %4-8 azalma sağladığı çalışmalarda görülmektedir. Hayvanlar üzerinde ve insanlar üzerinde yapılan çeşitli çalışmalarda bu beslenme yönteminin sağlık üzerinde LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerinde azalmaya sebep olma gibi olumlu etkilerine rastlanmıştır.

Zaman Kısıtlı Beslenme; günün belli saatlerinde besinleri tüketip belli saatlerinde aç kalmayı gerektiren bir beslenme yöntemidir. Genellikle 8 saat besinleri tüketip 16 saat aç kalınan bir yöntemdir. Bu yöntemde de yine çeşitli çalışmalarda sağlık açısından olumlu etkilerin olduğu görülmüştür.

Her ne kadar bu beslenme yöntemleri kısa süreli uygulamalarda olumlu sonuçlar verebilse de uzun vadede nasıl sonuçlar gösterebileceği daha kapsamlı çalışmalar olmadığı için bilinmemektedir. Bu yöntemleri her bireyin uygulaması doğru değildir. Her bireye her beslenme programı uygun değildir. Kısa sürede karşılaştığınız olumlu sonuçlar uzun vadede de size eşlik edecekler mi bilemezsiniz. Bu sebeplerden dolayı 'diyetisyen' olmayan hiç kimseden beslenme tavsiye almamalısınız. Sizin sağlığınıza, bedeninize, ruhunuza en iyi gelecek beslenme programını ancak bir diyetisyen hazırlayabilir.

Beslenme konusunda sırtınızı yasladığınız kişi diyetisyen olmalıdır, asla unutmayın sevgili okur.

Sağlıkla kalın.