Hayatımızın her döneminde beslenme çok önemlidir; bebeklik, çocukluk, emziklilik, ergenlik, yetişkinlik, yaşlılık ve daha nice özel dönem. Her dönemin kendini özgün kılan özellikleri vardır. Ben size bu haftaki yazımda ' Emziklilik Döneminde Beslenme 'den bahsetmek istiyorum.

Emziklilik döneminde amaç; annenin fizyolojik gereksinimlerini karşılamak, süt salınımı ile harcanan enerji ve besin öğeleri yedeğini dengede tutmak, anne sütünün verimliliğini arttırarak yeni doğanın anne sütü ile büyüme ve gelişmesini sağlamaktır. Buradan anlamaktayız ki emziklilik dönemi hem bebek hem anne için çok özel ve faydalı bir dönemdir.

  • Annenin beslenmesiyle sütün bileşimi ve miktarı etkilenir. Eğer anne düşük enerjili beslenirse sütün yağ asiti örüntüsü değişir ve sütten yağlar trigliserit olarak geçebilir. Bu istenmeyen bir durumdur. Bu yüzden emziklilik döneminde ilk 6 ay zayıflama diyeti uygulanmaz.
  • Emziklilik döneminde protein alımı sütün hacmini etkilemektedir. Bu yüzden bir gün içinde protein içeriği yüksek olan besin öğelerinden; yumurta, peynir, süt, yoğurt, kırmızı-beyaz et mutlaka dengeli olarak tüketilmelidir.
  • Su tüketimi sütün miktarını direkt olarak etkiler. Günde 3-4 litre su tüketilmelidir.
  • Emme refleksi (eğer bebek doğması gereken zamandan daha erken doğmamışsa) doğuştan gelen bir reflekstir ve bebek ilk günden itibaren annenin de gayretiyle emmeye başlayacaktır. Zamanla bebek daha fazla emecek ve annenin de daha fazla sütü gelecektir. Her annenin sütü vardır ve her annenin sütü kendi bebeğine özeldir.
  • İlk günlerde sütün az olduğunu düşünüp mamaya yönelmek doğru değildir. Sütün az geldiği düşünülüyorsa doktorunuza danışın. Eğer bebek 20 günlük olduğunda yaklaşık 500 gr ağırlık kazanmışsa merak etmeyin süt yeterlidir.
  • Emziklilik dönemi, anne için de bebek için de sayısız faydası olan bir dönemdir. Doğumdan sonra 24 ay boyunca bebeklerin emzirilmesi önerilir.

İLK 6 AY BOYUNCA BEBEKLERE SADECE ANNE SÜTÜ VERİLMELİDİR. DOKTORUNUZ TARAFINDAN ÖNERİLMEDİĞİ MÜDDETÇE ÇEVRENİZ TARAFINDAN OLUŞAN BASKIYLA BEBEKLERE; SU, MAMA, ŞEKERLİ SU GİBİ ÜRÜNLERİ ASLA VERMEYİNİZ.

Sevgili emziren anneler ; bu döneminizin tadını çıkartın. Bebeğinize odaklanın, ona gülümseyin ve aranızda oluşacak bağa inanın. Emziklilik döneminde anne kendine ne kadar iyi bakarsa ne kadar beslenmesine dikkat ederse bebek ömrü boyunca bu dönemin faydalarını o kadar hissedecektir. Anne sütü alan bebekler ve anne sütü almayan bebekler arasında birçok araştırmada farklılıklar görülmüştür. Anne sütü alan bebek almayan bebeğe göre hastalıklardan daha uzak kalacaktır. Bebeğiniz ve kendiniz için bu dönemi en doğru şekilde geçirmenizi dilerim.

Sağlıkla kalın.