Baharatların şifalı gücünden bahsedince akla ilk gelen baharatlardandır zerdeçal.

Ana vatanı Hindistan olan ve Hint safranı olarak da bilinen ancak birçok ülke mutfağında kendine yer edinmiş bu faydalı, altın renkli baharatın etkilerine değinmek istiyorum.

Hangi hastalıklarda etkilidir?

Etken maddesi 'kurkumin' ile mide problemleri, şeker hastalığı, enfeksiyon problemleri riskini azaltır. Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcıdır.

İçine katıldığı besinlere altın rengini verirken, kokusuz ve ısıya dayanıklıdır, böylece besin değerleri pişirmeyle azalmaz veya kaybolmaz.

Yapılan çalışmalar kolesterol üzerinde oldukça önemli etkileri olduğunu göstermiştir. Kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü yükselttiği kanıtlanmıştır.

Zencefil ailesinden gelen zerdeçalın en önemli etki alanlarından biri de eklem iltihaplanmasını hafifletmesidir. Kişilerin aldıkları tedaviyi değiştirmeden bile sadece bu baharat eklediklerinde aldıkları cevap mucizevi gücünü açıklamaktadır. Toksik bir etki göstermeden, yan etkisiz anti-inflamatuar olarak çalışan zerdeçal karpal tünel sendromu da dahil kas ağrılarının tedavisinde etkilidir.

Çağın en yaygın hastalıklarından kansere karşı kötü hücrelerin gelişimini ve yayılmasını önleyebilmektedir.Etkili olması için her gün 1 tatlı kaşığı zerdeçal tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle soğangillerle beraber tüketildiğinde kolon kanserinin önlenmesinde etkiliyken, sülfürlü sebzelerle (karnabahar, lahana, brokoli, Brüksel lahanası, turp vb.) tüketildiklerinde prostat kanserine karşı koruyuculuk artacaktır.

Arındırıcı etkisi nedeniyle detoks listelerinin vazgeçilmez baharatıdır, içten ve dıştan uygulamalarla bedeni temizleme gücü çok kuvvetlidir. Vücudu yaşlandıran zararlı maddelere karşı koruyuculuğuyla da dikkat çeken zerdeçal aynı zamanda karaciğer dostudur.

Nörolojik hastalıklar üzerinde de koruyucu ve iyileştirici etkilerinden bahsedebiliriz. Parkinson, Alzheimer, MS (Multiple Skleroz) hastaları ile yapılan çalışmalarda zerdeçalın semptomları azalttığı belirtilmiştir. Sağlıklı bireylerde ise nörolojik hastalıkların oluşum riskini sinir hücrelerini koruyucu etkisi ile azaltmaktadır.

Son olarak şunu da eklemek isterim ki zerdeçalın karabiber ile birlikte kullanımında karabiberin etken maddesi piperin sayesinde zerdeçalın içindeki kurkumin yüzlerce kat daha etkili oluyor.

Kimlerin tüketmesi sakıncalıdır?

Bu kadar faydalarından bahsettiğimiz zerdeçal herkes için iyileştirici olmayabilir. Safra problemi olan kişiler zerdeçal tüketiminde dikkatli olmalıdırlar. Safra kesesi taşınız ya da safra kanalında bir tıkanıklığınız varsa zerdeçal tüketimi problem oluşturabilir. Amerika Ulusal Sağlık Enstitüsü safra problemi olan bireylerde zerdeçal tüketimini önermemektedir.

Zerdeçalı Nasıl tüketelim?

Toz halinde tüm yemeklere ve salatalara eklenebilir. Haşlanmış yumurtaya ve omletlere baharatlara eklenebilir. Tüm sebzelerin haşlama suyuna eklenebilir veya haşlanmış sebzelere sos olarak eklenebilir. Yoğurt içerisinde karabiber ile karıştırılarak tüketilebilir.


Sağlıklı günler dilerim…