Vucüdumuzda birçok organımızın bir görevi vardır. Her biri kendine ait işlevi yerine getirmektedir. meslela

Akciğerler, Her nefes aldığımızda vücudumuza giren oksijeni kanımıza yollayarak oradaki karbondioksiti temizler.Kanımız akciğerde soğuduğu için vücut sıcaklığımızı da ayarlar,

Beyinimiz Kaslarımızı kontrol eder. -Hafızamıza eklenen her bir şeyi saklar, Konuşmayı sağlar, Düşünmemizi sağlar, Duygularımızı anlayıp onları kontrol etmemize yardımcı olur, Görme, tat alma, işitme, koklama ve dokunma ile ilgili mesajları alarak vücudumuzu yönetir,

Böbreklerimiz; Vücudumuza giren zararlı maddelerin idrar yoluyla süzülüp dışarı atılmasına yardımcı olur.-Mineral, su, protein ve glikozun dengede tutulmasını sağlar. Hormon salgılar.İçilen ilaçların artıklarının vücuttan atılmasını yardımcı olur.

Kalp:Kaslı bir yapıya sahip olan kalbimiz bilinenin aksine duygular için değil kan pompalamak için çalışır. Bunun dışında:Kanın vücutta dolaşmasını sağlar.Sağ yarısı ile kirli kanı akciğerlerimize gönderirmiş. Sol yarısı ile de temiz kanı vücuda gönderir.

Karaciğer:Tükettiğimiz tüm yiyeceklerin vücudun kullanmasına hazır hale getirilmesini sağlar.Yağları yakar.Üre üretir.Zararlı maddelerin süzülmesi ve kanda düzenli bir şeker seviyesinin tutulmasını sağlar.

Mide:Şekli biraz armudu andıran midemiz kaslı ve esneyen bir yapıya sahiptir. Karın boşluğumuzda yer alan midemiz, orada çapraz bir şekilde görevini yapar.Ağzımıza attığımız ve çiğneyerek yuttuğumuz her besin mideye gelir. Mide bu yiyeceklerin sindirilmesini sağlar.

Peki ya ellerimiz ne işe yarar hiç düşündük mü?

Eller günlük yaşam aktivitelerini yapabilmemize yardımcı olan en önemli organımızdır.Ellerin kullanılmadığı bir çalışma hemen hemen hiç yoktur. Eller üretimdeki en değerli ve çok yönlü aletlerdir.Kolların en aktif, aynı zamanda korunması en az ve en sık yaralanan bölümüdür.

Elin fonksiyonları

  • Elin Mekanik Fonksiyonu:

Kavrama (%45): el aleti kavrama, bardak kavrama vb. Tutma (%45): kalem tutma, anahtar tutma vb. Çengel Görevi (%5): çanta taşıma vb. Bastırma (%5): kağıt tutma, paketleme vb.

  • Elin Duyu Organı Fonksiyonu: Ellerimiz; dokunma, cisimleri tanıma, sıcak, soğuk, titreşim algılama gibi duyusal özelliklere sahiptir.
  • Elin İfade Yeteneğimize ve Görünüşümüze Katkı Fonksiyonu: El hareketlerinin konuşmanın algılanmasını ve etkisini artırmak yanında beden dilinde ve sözsüz iletişimde oldukça önemli bir rolü vardır.

Bizler gerek iş hayatında gerekse günlük yaşantımızda alışkanlık ve dalgınlık sonucunda bu fonksiyonunu yerine getirmesini geciktiriyor veya hepten iptal ettiriyoruz. Ellerle ilgili; çarpma, düşme, darbe alma, sıkışma, kesici alet veya makine parçası ile temas sonucunda kesilme, yüzülme, delinme, çatlak, kırık, çıkık gibi yaralanmalar ortaya çıkmaktadır. El yaralanmaları tüm endüstriyel yaralanma kazalarının üçte birini, iş gücü kaybının dörtte birini, kalıcı sakatlıkların beşte birini oluşturur. Dünyada her yıl 16 milyonun üzerinde insan el yaralanması geçirmektedir. Amerika'daki yılda 1 milyon kişi el yaralanmalı iş kazası geçirmektedir. Almanya'da tüm iş kazalarının yüzde 40'ı el yaralanmasıdır.El yaralanmalarının yüzde 30'u el aletlerinden kaynaklanmaktadır.

El yaralanmaları hayati tehlikeye neden olmamalarına rağmen fonksiyonel kayıplara ve günlük yaşam aktivitelerinde özürlülük gelişmesine sebep olmaktadır.El yaralanmalarının çoğu iş yerlerinde, kirli ortamlarda, iş makineleri ve kesici aletlerle geliştiğinden yaralar enfekte ve kirlidir. El yaralanmasında iş gücü kaybı fazladır ve tedavi maliyeti de yüksektir. Yapılan araştırmalar, etkili önleme planları ile bu el kazalarının yüzde 50'sinin engellenebileceğini göstermiştir.

El yaralanmalarından korunma: El yaralanmalarından korunmaya yönelik eğitim verilmelidir. El becerisi ve dikkat gereken işlere uygun kişiler seçilmelidir. Dikkatsiz ve hızlı çalışmaktan kaçınılmalıdır. Yaralanmalarda uygun ilkyardım için yeterli eğitimli personel ve tıbbi malzeme bulundurulmalıdır. Alkol veya ilaç etkisindeyken makine kullanılmamalıdır.Makinelerle ve el aletleri ile çalışırken uzun kollu ve bol elbiseler giymekten kaçınılmalıdır.Yapılan işe uygun alet ekipman kullanılmalıdır. İşe başlamadan önce alet ve cihazlar kontrol edilmelidir. Çarpma, düşme sonucu oluşabilecek el yaralanmalarını önlemek için çalışma ortamı temiz ve kuru olmalıdır Bıçaklar kesinlikle tornavida, konserve açacağı vb. gibi aletlerin yerine kullanmamalıdır. Aynı iş üzerinde iki kişinin de bıçak veya kesici alet ile çalışmasına izin verilmemelidir. Kesme işlemleri vücuttan mümkün olduğunca uzak bir şekilde yapılmalıdır. Keskin uçlu aletler kullanılmadığı zaman koruyucu kılıf içinde bulundurulmalıdır. Güvenli maket bıçakları kullanılmalıdır. Eller; cam kırığı, metal tozu gibi şeyleri süpürmek için kullanılmamalıdır.

Eller vurma, bükme, presleme gibi işler için bir alet olarak kullanılmamalıdır. El aletlerinin saplarının kaydırmaz olmasına dikkat edilmelidir. El taşlama motorlarının koruyucusu çıkarılmamalıdır. Boştaki elin riskli bölgelere girebilme ihtimali olan makine başı işlerde iki el kumanda sistemi olmalıdır. Etiketleme kilitleme sistemi prosedürlerine uyulmalıdır. Makineler el koruma sensörü ile donatılmalıdır. Makine koruyucularının sökülmesini engellemek bunları sabitlemede tek yönlü vida kullanılmalıdır. Mümkünse makineler ilk çalıştırıldığında yavaş hızda başlatma sistemine sahip olmalıdır. Makinelerin görülmeyen yerlerine el sokulmamalıdır. Makinede çalışırken her iki elin nereye yerleştirildiği önemlidir. Makine bakımları düzenli yapılmalıdır. Makinelerde acil durdurma butonları bulunmalı ve tehlike oluşturabilecek durumlar için alarmı olmalıdır. Hareketli makinelerle çalışırken makineye kapılabilecek eldiven kullanılmamalıdır.

Elleri korumanın yöntemlerinden biri de eldiven kullanmaktan geçer buna göre de uygun eldiven kullanmak gerekir. Mesela darbe ve kesiklere karşı korunma için gerekli eldiven standardı aşağıdaki özellikleri taşıması beklenir.

Mekanik Risklere Karşı Koruma Sağlayan Eldivenler

EN 388, ANSI / ISEA 105'e benzer şekilde el koruması için mekanik riskleri değerlendirmek için kullanılan Avrupa standardıdır. EN 388 derecesine sahip eldivenler üçüncü taraflarca test edilmiş ve aşınma, kesme, yırtılma ve delinme direnci açısından değerlendirilmiştir.
Kesme direnci 1-5, diğer fiziksel performans faktörleri ise 1-4 olarak derecelendirilir.

MEVCUT İŞARETLEME YENİ İŞARETLEME

https://www.elkoruma.com.tr/wp-content/uploads/yen-EN-388-2016-Standard.jpg

Kesilme Testi TDM-100

Yukarıda anlatıldığı üzere, EN 388 2016 standardına yapılan en önemli değişiklik, ISO 13997 kesim testi yönteminin resmi olarak dahil edilmesidir. ISO 13997, 'TDM-100 Testi' olarak da bilinir, ANSI 105 standardında kullanılan ASTM F2992-15 test yöntemine benzerdir. Her iki standart da, kayar bıçak ve ağırlıklar ile TDM makinesinden yararlanacaktır. Farklı test yöntemleriyle uzun yıllar geçtikten sonra, 'Coup Testi' nde kullanılan bıçağın, yüksek seviyelerde cam ve çelik lifler içeren iplikleri test ederken hızlı bir şekilde takıldıgı farkedildi. Bu, güvenilmez kesim sonuçlarına yol açtı, bu nedenle 'TDM-100 Testi' ni yeni EN 388 2016 standardına dahil etme ihtiyacı kuvvetle desteklendi.

https://www.elkoruma.com.tr/wp-content/uploads/TDM-100-EN-388-2016-Standard.jpg

ISO 13997 (TDM-100) Test Metodu

Yeni EN 388 2016 standardında üretilecek olan iki kesme seviyesi arasındaki farkı ayırt etmek için, ISO 13997 test yöntemini kullanarak elde edilen kesme seviyesi dört hanenin sonuna bir dijit olarak eklenmektedir. Atanan dijit, test sonucuna bağlı olacaktır.
Sağdaki tablo, ISO 13997 test yönteminden elde edilen sonuçları hesaplamak için kullanılan yeni alfa skalasını özetlemektedir.
TDM-100 Kesilme seviyesi A, B, C, D, E, F e kadar sıralanmaktadır, F en yüksek seviye kesilme direncini ifade eder.

https://www.elkoruma.com.tr/wp-content/uploads/Test_scala2.png

Güncellenmiş EN 388 2016 standardında bir darbe koruma testi de yer alacaktır. Bu test, çarpmaya karşı korunmak için tasarlanmış eldivenlere uygulanacak testtir. Darbeye karşı koruma sağlamayan eldivenler bu teste tabi tutulmayacaktır. Bu nedenle, bu teste dayanarak verilecek üç olası derecelendirme vardır.

P harfi= Geçti

F harfi= Başarısız

X harfi= Test Edilmedi

https://www.elkoruma.com.tr/wp-content/uploads/DARBE-EN-388-2016-Standard.jpg

Kaynaklar : Dr. Esat HOŞGÖNÜL İşyeri Hekimi ''Ellerin Korunması'' https://www.meslekhastaligi.net/ellerin-korunmasi/